loading
Proces izrade web stranica

Što i kako radimo

Od planiranja do završetka

U procesu izrade web stranice u stalnom smo kontaktu s našim klijentima, razmjenjujemo ideje i prijedloge koji bi u konačnici dobili najprihvatljivije rješenje.Većina naših klijenata kontaktirala nas je putem preporuke.

Svakom novom projektu pristupamo s posebnom pažnjom, od planiranja do završetka. Proces izrade web stranica prilagođavamo specifičnim potrebama i ciljevima svakog klijenta. Za velike, dizajn intenzivne angažmane, naš proces izrade web stranica obično uključuje sljedeće korake:

 • Planiranje / istraživanje / konzultacije
 • Izrada koncepta web stranice
 • Izrada web dizajna
 • Kodiranje web stranice HTML5/CSS/JS
 • Programiranje web stranice
 • Testiranje web stranice
 • Objavljivanje web stranice


1. Planiranje / istraživanje / konzultacije

Prvi korak u izradi web stranica je obično sastanak s klijentom. Ovaj sastanak je izuzetno važan, jer nam omogućava da bolje razumijemo ciljeve i svrhu web stranice, te kako bi trebala izgledati i funkcionirati. Također, prilika je za klijenta da izloži svoje ideje, ciljnu publiku i druge detalje koji su važni za uspješnu izradu web stranice.
Tijekom ovog sastanka, postavljamo niz pitanja kako bi razumjeli potrebe klijenta. Neke od važnih pitanja uključuju:

 • Koji su ciljevi web stranice? Što se želi postići izradom web stranice?
 • Kome je web stranica namijenjena? Tko je ciljna publika?
 • Koji su glavni elementi web stranice, poput teksta, slika, videozapisa i drugih multimedijskih sadržaja?
 • Koji su ključni zahtjevi za funkcionalnosti web stranice? Primjerice, treba li web stranica omogućiti kupovinu proizvoda ili pružiti mogućnost rezervacije termina?
 • Kako bi trebao izgledati dizajn web stranice? Kakve boje, fontovi, slike i grafike želi klijent koristiti?
 • Koji je proračun za izradu web stranice?


2. Izrada koncepta web stranice

Nakon što su ciljevi, potrebe i funkcionalnosti web stranice jasno definirani, sljedeći korak u izradi web stranice je izrada koncepta ili wireframea. Koncept ili wireframe je vizualni prikaz rasporeda elemenata na web stranici, ali bez detaljne grafike i dizajna.

Wireframe pruža klijentu jasnu ideju o tome kako će web stranica izgledati i funkcionirati. On pomaže u vizualizaciji rasporeda elemenata, kao što su navigacija, tekst, slike, videozapisi i drugi multimedijski sadržaji. Ovo je važno jer nam omogućuje da utvrdimo što je potrebno za izradu web stranice i klijentu da vidi kako će njegova vizija izgledati u praksi.

Wireframe obično nije detaljan, jer se fokusira na raspored elemenata na stranici, a ne na dizajn i grafiku. U suradnji s klijentom prilagođavamo wireframe prema potrebama i željama klijenta, prije nego što se započne s izradom detaljnog dizajna.

 

3. Web dizajn

Nakon što su ciljevi i potrebe web stranice jasno definirani, a wireframe je napravljen, sljedeći korak u izradi web stranice je izrada web dizajna.
Web dizajn obuhvaća sve vizualne elemente web stranice, uključujući izgled, boje, fontove i slike. Dizajn je važan jer pomaže u stvaranju privlačne i korisnički prijateljske web stranice koja će privući i zadržati posjetitelje.
Važno je imati na umu da dizajn treba biti usklađen s ciljevima web stranice i potrebama klijenta.
Tijekom izrade web dizajna, važno je uzeti u obzir i responsive web dizajn. Responsive web dizajn se odnosi na način na koji se web stranica prilagođava različitim veličinama zaslona, kako bi bila funkcionalna i estetski privlačna na svim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i računala.
Nakon predstavljanja prijedloga web dizajna i odobrenja od strane klijenta počinjemo s kodiranjem stranice.

 

4. Kodiranje web stranice HTML5/CSS/JS

Nakon što je dizajn web stranice gotov, sljedeći korak u izradi web stranice je izrada HTML i CSS koda.

HTML (Hyper Text Markup Language) je osnovni jezik za izradu web stranica. On opisuje strukturu i sadržaj web stranice, uključujući tekst, slike, videozapise i druge elemente. CSS (Cascading Style Sheets) je jezik koji se koristi za definiranje izgleda i stila web stranice, uključujući boje, fontove, veličine, pozicije i različite efekte.

Responsive web dizajn je također važan faktor u ovom koraku, jer se HTML i CSS kôd moraju napisati tako da web stranica dobro izgleda i funkcionira na različitim veličinama zaslona i uređajima.

Kada je HTML i CSS kôd gotov, testiramo web stranicu kako bi provjerili funkcionalnost, izgled i responsive dizajn. To uključuje provjeru na različitim uređajima i u različitim preglednicima kako bi se osiguralo da web stranica izgleda i radi dobro za sve posjetitelje.
Kodiranje vršimo profesionalno prema W3C standardima.

 

5. Programiranje web stranice

Programiranje izvodimo kombinacijom PHP jezika (CakePHP framework) i MySQL baze podataka. CakePHP je besplatni open-source framework za PHP programiranje koji se koristi za brzu i jednostavnu izradu web aplikacija i web stranica.
U izradi web stranica, CakePHP se može koristiti za razvoj jednostavnih i najkompleksnijih web stranica sa zahtjevnom poslovnom logikom. Ovaj framework omogućuje brži i lakši razvoj web stranica, a također pruža programerima sigurnost i pouzdanost, budući da se provjera grešaka vrši tijekom izvođenja koda.
Pri programiranju koristimo MVC arhitekturu. MVC arhitektura (Model-View-Controller) pomaže razdvajanju programskog koda po logičkim cjelinama, čini programski kod preglednijim i brže gradi web aplikacije.

 

6. Testiranje web stranice

Nakon što je web stranica izrađena i programirana, potrebno je testirati njezinu funkcionalnost i sigurnost. To uključuje provjeru ispravnosti svih funkcija i linkova, ispravnost prikaza stranice na različitim uređajima i preglednicima te testiranje sigurnosnih značajki kako bi se spriječile moguće prijetnje.

Testiranje se obično provodi na posebnom testnom serveru koji je izoliran od produkcijskog okruženja. Na taj način se osigurava da se testiranje ne odvija na stvarnom web poslužitelju, što bi moglo uzrokovati probleme s dostupnošću web stranice ili druge probleme.

 

7. Objavljivanje web stranice

Nakon što je web stranica izrađena, testirana i nakon što su ispravljene eventualne greške, dolazi vrijeme za prebacivanje web stranice na produkcijski server.

Prebacivanje web stranice na produkcijski server podrazumijeva postavljanje datoteka, baze podataka i drugih potrebnih elemenata na server koji će služiti kao stvarna adresa za pristupanje web stranici. Ovaj korak je izuzetno važan jer web stranica sada postaje dostupna za javno korištenje.

Prije prebacivanja, važno je osigurati da je server pravilno konfiguriran i da je sigurnosno osiguran, kako bi se izbjegle eventualne prijetnje sigurnosti. Potrebno je također provjeriti da jesu li svi elementi web stranice učitani na serveru, te je li svi podaci u bazi podataka funkcioniraju ispravno.

Ostale informacije

Sve o nama na jednom mjestu

Tijekom zadnjih 15 godina izgradili smo mrežu svojih poslovnih suradnika temeljenu na obostranom povjerenju. Način suradnje s našim klijentima, poslovnim partnerima i novim zaposlenicima opisan je u nastavku.

Affiliate program

Affiliate program

Pridružite se našem affiliate programu i dodatno zaradite. Affilate program baziran je na principu preporuka, tj. oslanja se na vašu sposobnost za prodaju i našu sposobnost za stvaranje uspješne web stranice.
Detaljnije
Partnerstvo i suradnja

Partnerstvo i suradnja

Trebate web partnera koji može pružiti vama i vašim klijentima vrhunsku uslugu i profesionalna rješenja? Na pravom ste mjestu. Poslovni partneri su od posebne važnosti za nas zbog čega smo razvili mrežu suradnika kako...
Detaljnije
Zaposlenja

Zaposlenja

Svjesni smo činjenice da je uspjeh firme uvjetovan znanjem i talentom njenih zaposlenika. Samo uz maksimalno zalaganje i iskustvo zaposlenika moguć je uspjeh firme u cjelini.
Detaljnije

Naš portfolio

Recentni web dizajn radovi

Usko surađujemo s klijentima u nastojanju da svaka web stranica izrazi jedinstvenu osobnost i stil klijenta kroz njegovu prisutnost na webu. U nastavku pogledajte naš recentni web dizajn portfolio: