loading

Zadnja događanja

Poslovne aktualnosti

Nadogradnja LupusCMS-a na CakePHP 5.0.5

Prošlog tjedna uspješno smo završili šestomjesečni proces nadogradnje našeg LupusCMS-a na najnoviju verziju CakePHP frameworka, 5.0.5. Ova nadogradnja donosi brojne prednosti i poboljšanja koja će značajno unaprijediti funkcionalnost i performanse naših web aplikacija.

Prednosti CakePHP 5

 1. Poboljšane performanse: CakePHP 5 dolazi s brojnim optimizacijama koje poboljšavaju brzinu izvršavanja koda, smanjuju vrijeme učitavanja stranica i povećavaju ukupnu učinkovitost aplikacije.
 2. Modernizacija koda: Nova verzija podržava moderne PHP standarde, uključujući potpuni prijelaz na PHP 8, što omogućuje korištenje novih jezika i funkcionalnosti.
 3. Povećana sigurnost: CakePHP 5 uvodi dodatne sigurnosne značajke koje štite aplikacije od uobičajenih prijetnji, kao što su CSRF (Cross-Site Request Forgery) i XSS (Cross-Site Scripting).
 4. Bolja podrška za API-je: Nova verzija pruža poboljšanu podršku za izradu RESTful API-ja, što omogućuje lakšu integraciju s drugim sustavima i servisima.
 5. Pojednostavljeno testiranje: Uz napredne alate za testiranje, CakePHP 5 olakšava pisanje i izvođenje testova, što rezultira stabilnijim i pouzdanijim aplikacijama.

Nadogradnja JavaScript skripti i Bootstrap 5

Uz nadogradnju CakePHP-a, također smo ažurirali sve JavaScript skripte, uključujući prijelaz na najnoviju verziju Bootstrap frameworka, Bootstrap 5. Ova nadogradnja donosi nekoliko ključnih poboljšanja:

 1. Izbacivanje jQuery-a: Bootstrap 5 više ne koristi jQuery kao ovisnost, što smanjuje veličinu paketa i poboljšava performanse.
 2. Nove komponente: Dodane su nove komponente kao što su offcanvas meni i novi modali, što olakšava izradu složenijih korisničkih sučelja.
 3. Poboljšana responzivnost: Poboljšani grid sistem i fleksibilniji breakpoints omogućuju lakšu izradu responzivnih dizajna prilagođenih različitim veličinama ekrana.
 4. Bolja podrška za CSS varijable: Korištenje CSS varijabli omogućuje lakše prilagođavanje i tematsko oblikovanje bez potrebe za pisanjem dodatnog CSS-a.

Nadogradnja CkEditor-a i CkFinder-a

Za uređivanje teksta na našim web stranicama koristimo CkEditor i CkFinder, koje smo također nadogradili na najnovije verzije. Ove nadogradnje donose sljedeće značajke:

 1. Poboljšano korisničko sučelje: Novi CkEditor dolazi s modernijim i intuitivnijim korisničkim sučeljem, što olakšava rad korisnicima.
 2. Napredne funkcije uređivanja: Dodane su nove opcije za oblikovanje teksta, uključujući bolju podršku za tablice, popise i umetanje multimedijalnih sadržaja.
 3. Integracija s CkFinder-om: Poboljšana integracija s CkFinder-om omogućuje lakše upravljanje datotekama i slikama, uključujući napredne opcije pretrage i organizacije sadržaja.
 4. Sigurnosna poboljšanja: Najnovije verzije dolaze s dodatnim sigurnosnim ažuriranjima koja štite sadržaj od potencijalnih prijetnji i napada.

Ove nadogradnje omogućuju nam da pružimo bolje korisničko iskustvo, brže i sigurnije web aplikacije te modernije alate za uređivanje i upravljanje sadržajem. Veselimo se što ćemo moći iskoristiti sve ove prednosti za daljnji razvoj i unaprijeđenje naših usluga.